Ortéza alebo Bandáž? Správny výber ortézy alebo bandáže je kľúčový pre efektívnu prevenciu a liečbu zranení pohybového aparátu. Existuje niekoľko dôležitých krokov a faktorov, ktoré je potrebné zvážiť, aby ste našli produkt, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám.

Identifikácia typu zranenia alebo problému:

Prvým krokom je presné určenie zranenia alebo problému ktorému práve čelíte. Či už ide o akútne zranenie alebo chronický stav, dôležité je mať jasný obraz o tom, akú podporu potrebujete. Napríklad, či ide o oporu pre oslabený kĺb, stabilizáciu pre poškodené väzy, alebo podporu pri návrate k aktívnemu pohybu po operácii alebo pri športe.

Rozdiel medzi ortézou a bandážou:

Je dôležité poznať rozdiel medzi ortézou a bandážou, keďže obe plnia rôzne funkcie. Ortéza je zvyčajne pevnejšia a poskytuje väčšiu stabilitu a ochranu postihnutému kĺbu alebo oblasti tela. Je využívaná na podporu počas rehabilitácie alebo na obmedzenia pohybu počas zotavovania s vážnejších zranení alebo operácií. Na druhej strane bandáž je menej štruktúrovaná a menej obmedzujúca. Poskytuje kompresiu a podporu, ale umožňuje väčšiu voľnosť pohybu. Používa sa najmä na kompresiu postihnutého miesta, podporu a stabilizáciu menej vážnych zranení alebo ako prevencia pred zraneniami pri športe. Pri výbere medzi ortézou a bandážou je dôležité zvážiť povahu zranenia, úroveň stability a pohybu, ako aj individuálne potreby a preferencie.

Ako si vybrať správny typ ortézy alebo bandáže:

Existuje mnoho rôznych typov ortéz a bandáží navrhnutých na rôzne časti tela a účely.

Ramená: Pre ramená sú dostupné ortézy na stabilizáciu a podporu ramenných kĺbov. Tieto ortézy môžu byť navrhnuté na obmedzenie pohybu v prípade poranenia alebo na poskytnutie podpory počas rehabilitácie po operácii.

Kĺby kolena: Stabilizačné ortézy pre kĺby kolena sa používajú najmä na prevenciu poškodenia väzov a tiež počas rehabilitácie po chirurgických zákrokoch. Vysoký stupeň fixácie zabezpečuje maximálnu podporu postihnutej oblasti. Kompresné ortézy poskytujú nižší stupeň fixácie, sú navrhnuté na poskytnutie kompresie a podpory kĺbu najmä počas športových aktivít. Ich cieľom je zlepšiť prietok krvi, zvýšiť svalovú podporu a znižovať riziko zranení pri športe.

Členky: Ortézy a bandáže na členky sú určené na stabilizáciu a ochranu členkového kĺbu. Používajú sa na prevenciu pred vyvrtnutím alebo podporu počas zotavovania po zranení.

Zápästia: Pre zápästia existujú takisto ortézy navrhnuté na stabilizáciu a kompresiu. Používajú sa na zmiernenie bolesti, podporu počas zotavovania po zranení alebo na prevenciu opakujúcich sa zranení pri športe alebo práci.

Lakeť: Lakťové ortézy sú určené na stabilizáciu a ochranu lakťového kĺbu. Používajú sa počas liečby pri ťažkostiach ako: Golfový lakeť, tenisový lakeť, lakťová artritída a lakťová tendinitída, po operácii, ako aj prevencia pred zraneniami pri športe.

Chrbtica: Ortézy na chrbticu sú určené na podporu a udržanie správnej polohy chrbtice. Existujú rôzne typy ortéz, ktoré sa používajú na liečbu bolesti chrbta, prevenciu zranení alebo na podporu počas rehabilitácie po operácii chrbtice.

Úrovne ochrany:

Úroveň 1 – Základná: Jednoduché, priedušné vyrobené z textílie, úpletu alebo neoprénu, ktoré poskytujú minimálnu kompresiu a udržiavajú alebo poskytujú terapeutické teplo. Používajú sa preventívne pri očakávanej záťaži. Ich účinnosť je obmedzená, ale môžu byť vhodné v určitých situáciách.

Úroveň 2 – Stredná: Pevná alebo nastaviteľná kompresia (napríklad pri ortézach alebo bandážach s nastaviteľnou kompresiou), ktorá pomáha udržiavať telesné teplo, zlepšuje obeh krvi a podporuje hojenie. Tieto ortézy poskytujú lepšiu fixáciu ako tie na úrovni 1, ale zvyčajne neobsahujú výstuhy.

Úroveň 3 – Vysoká: Ortézy s touto úrovňou ochrany sú ideálne na úľavu od bolesti a poskytujú vynikajúcu podporu. Obsahujú flexibilné výstuže z ľahkých materiálov alebo systém kompresných pásov. Aj keď poskytujú silnú podporu, obmedzenie pohybu je minimálne. Sú vhodné na riešenie komplexných problémov ako sú napr. svalové napätie a ťažkosti so stabilitou, rehabilitácia po zraneniach alebo operáciách, degeneratívne ochorenia, chronická bolesť.

Materiál a pohodlie:

Materiál, z ktorého sú ortézy a bandáže vyrobené, má veľký vplyv na ich pohodlie a účinnosť. Niektoré ortézy sú vyrobené z neoprénu, ktorý je ohybný a prispôsobivý, zatiaľ čo iné môžu mať viac špecifické materiály určené na určité vlastnosti, ako je ventilácia, odvod vlhkosti alebo tepelná izolácia.

Výber správnej veľkosti a cena:

Výber správnej veľkosti je nevyhnutný pre optimálnu účinnosť ortézy alebo bandáže. Príliš veľká ortéza stráca podporné schopnosti, zatiaľ čo príliš rozmerovo malá môže viesť k obmedzeniu pohybu alebo nepríjemnému tlaku. Dôkladné zmeranie končatiny a výber podľa odporúčaní výrobcu sú kľúčové.

Ortézy a bandáže sa na trhu môžu výrazne líšiť cenou. Táto variabilita je ovplyvnená rôznymi faktormi, ako je kvalita použitých materiálov, úroveň spracovania a špeciálne vlastnosti. Z dlhodobého hľadiska sa oplatí investovať do kvalitnejších produktov, pretože ich životnosť a pohodlie sú v porovnaní s lacnými alternatívami výrazne lepšie. Nekvalitné ortézy sa môžu po niekoľkých mesiacoch používania opotrebovať a stratiť svoju účinnosť a okrem toho môžu vyvolať na pokožke alergické reakcie. Celá škála produktov SRX® je vyrábaná z testovaných a certifikovaných materiálov, ktoré sú hypoalergénne a nevyvolávajú podráždenie ani alergické reakcie na pokožke.

Konzultácia s lekárom alebo odborníkom: Ak si nie ste istí, aká ortéza alebo bandáž je pre vás najlepšia, môže byť užitočné konzultovať s lekárom alebo odborníkom na ortopedickú starostlivosť. Tí vám môžu poskytnúť odborné poradenstvo a odporúčania založené na vašej konkrétnej situácii.