Seknutie v krížoch je stav charakterizovaný intenzívnou bolesťou v spodnej časti chrbta, často lokalizovanou v oblasti krížov. Táto bolesť môže vysielať aj do iných častí chrbta, stehien, sedacieho svalu alebo dokonca do dolných končatín.

Seknutie v krížoch často nastáva po náhlych a neopatrných pohyboch, ako sú zdvíhanie ťažkých predmetov, náhle otočenie tela alebo iné aktivity, ktoré zaťažujú spodnú časť chrbta. V niektorých prípadoch môže seknutie v krížoch spôsobiť aj iné faktory, ako sú infekcia, osteoporóza, artritída a podobne.

Ak bolesť pretrváva alebo je veľmi intenzívna, je dôležité vyhľadať lekársku pomoc. Lekár po vyšetrení predpíše vhodnú liečbu, ktorá je prispôsobená konkrétnej situácii. Dĺžka trvania seknutia v krížoch môže byť rozdelená do troch kategórií:

  • Akútne: trvá menej ako mesiac až mesiac a pol.
  • Subakútne: netrvá dlhšie ako 2 mesiace.
  • Chronické: pretrváva dlhšie ako 3 mesiace.

V niektorých prípadoch môže dôjsť aj k opakovaným alebo rekurentným bolestiam, pričom frekvencia opakovania je menej ako 3 mesiace.

Chronické bolesti sú často spojené s degeneráciou chrbticovej platničky, ale môžu mať aj iné príčiny, ako sú infekcia, zaseknutý nerv, osteoporóza, artritída alebo dokonca zhubný nádor.

Akútne seknutie v krížoch sa väčšinou vyskytuje pri náhlom a nepozornom pohybe, napríklad pri zohnutí či zdvíhaní ťažkých predmetov. U niektorých ľudí sa môže seknutie v krížoch objaviť aj pri vystavení krížovej oblasti chrbta nižším teplotám „ofúknutiu“

Ak sa vám tento stav často opakuje, odporúča sa zvážiť nákup špeciálnych driekových pásov, ktoré poskytujú stabilizáciu, ochranu a udržiavajú dolnú časť chrbta v teple.

V prípade seknutia v krížoch driekový pás poskytuje :

Podporu a stabilizáciu: Udržuje chrbticu v správnej polohe a znižuje stres na driekových stavcoch a okolitých tkanivách.

Znižuje bolesť a nepohodlie: Pomáha redukovať nepohodlie pri pohybe a môže zmierniť bolesť spojenú so seknutím v krížoch.

Podporuje rehabilitáciu: Po zranení alebo chirurgickom zákroku môže pomáhať pri procese obnovy sily a flexibility bedrovej oblasti.

Pomáha pri prevencii zranení: Stabilizuje chrbticu pri zdvíhaní ťažkých bremien a pri vysokej fyzickej záťaži, čím znižuje riziko ďalších zranení.

Poskytuje tepelnú ochranu: Udržuje dolnú časť chrbta v teple, čo môže znížiť riziko opakovania seknutia v krížoch, najmä u náchylnejších jedincov.

Použitie driekového pásu by ste mali konzultovať s lekárom alebo fyzioterapeutom pred jeho používaním ako súčasť liečebného plánu.